Jaar van de Sering

Jaar van de Sering

Home » Beleef » Jaar van de Sering 2023

De seringencultuur in Aalsmeer is wereldvermaard en toch relatief onbekend bij het grote publiek. Museum Historische Tuin riep 2023 uit tot het Jaar van de Sering en besteedde hier op diverse manieren aandacht aan.

Activiteitenoverzicht

Tentoonstelling Historische Tuin:

Vanaf vrijdag 10 maart t/m 29 oktober was in de stal van de historische boerderij een tentoonstelling te zien. Aan de hand van panelen, materialen en filmbeelden kregen bezoekers uitleg over de historie en het heden van de seringenteelt. Het traditionele ‘donkeren’ van seringen kon worden beleefd door middel van een virtual reality bril. In de veilingzaal was een film te zien van kwekerij De Seringenspecialist met uitleg over de teelt.

Themadag seringen:

Zaterdag 22 april stond de Historische Tuin geheel in het teken van de Themadag Seringen. De dag begon met een ontbijt voor genodigden. Hierna startten de publieksactiviteiten, met o.a. een fraaie presentatie van uiteenlopende soorten seringen afkomstig van een groot aantal kwekers. Ook werden er demonstraties seringen enten gegeven, waren er infostands, vaartochten en verzorgde RTV Aalsmeer drie uur lang een live uitzending met interviews. Singer-songwriter Saskia Veenswijk presenteerde deze dag haar speciaal voor het Jaar van de Sering gecomponeerde lied ‘De tuinen van Aalsmeer’.

Trekheester Fietstocht:

LTO Noord Aalsmeer de Kwakel organiseerde op zaterdag 15 juli een fietstocht met activiteiten in Aalsmeer, met speciale aandacht voor het Jaar van de Sering. Deelnemers bezochten onderweg de Historische Tuin, het Flower Art Museum en een seringenkwekerij.

Tentoonstelling Flower Art Museum:

Van 12 maart t/m 4 juni was in dit museum een tentoonstelling te zien over seringen in de kunst, met o.a. fotografie, schilderkunst en sculpturen. Daarnaast was er een grote expositie met historische bloemenaffiches uit de 20e eeuw (Csizik-collectie), waarin ook seringen te zien waren. Bloemdesigner Elize Eveleens maakte speciaal voor de tentoonstelling een aantal opvallende sculpturen met seringenhout. Kwekers verzorgden telkens verse seringen in de expositie.

Seringenvaartochten i.s.m. Westeinder Rondvaart:

In maart, april en mei waren er diverse tochten, waarbij deelnemers een kijkje ‘in de keuken’ kregen van dit oer-Aalsmeerse product. Het programma begon met een rondleiding op de Historische Tuin. Daarna een vaartocht door het eilandenrijk van de Westeinderplassen en een bezoek aan een seringenkwekerij. Dit vond plaats op 18 maart, 8 april, 6 mei en 20 mei. De tochten waren vrijwel allemaal uitverkocht. Groepen vanaf 15 pers. konden ook op aanvraag een tocht boeken.

Seringenpark:

De pracht van bloeiende seringen kon dit voorjaar (zoals elk jaar) worden ervaren in het Seringenpark aan de Ophelialaan in Aalsmeer. Hier waren meer dan 100 verschillende soorten seringen te zien. In het kader van het Jaar van de Sering werd hier extra aandacht op gevestigd.

Filmavonden i.s.m. Oud Aalsmeer in Beeld:

Dinsdag 23 mei en woensdag 14 juni werden in de veilingzaal van de Historische Tuin diverse films vertoond over de seringenteelt, voorzien van een korte inleiding. Het programma duurde 2 x 40 minuten met tussendoor een pauze. Beide avonden waren zo goed als uitverkocht.

Fototentoonstelling Historische Tuin:

Kunstfotografen Monic Persoon en Yvonne van Haaften kregen de opdracht om de seringenteelt op hun eigen manier in beeld te brengen. Het prachtige resultaat was van 15 juli t/m 29 oktober te zien in een tentoonstelling op de Tuin. In totaal waren er twintig grote afbeeldingen te bekijken.

Seringenbonbons

In samenwerking met chocolatier Martinez liet de Historische Tuin een eenmalige oplage maken van bonbons met seringensmaak. De melkchocolade bonbons werden gevuld met een crème op basis van seringensiroop. Deze ludieke actie werd opgepikt door RTV Noord-Holland, dat er een item over maakte. De doosjes waren kort na introductie uitverkocht.

Podcast over seringen

In samenwerking met presentator Tjeerd Veninga en Radio Aalsmeer werd een podcastserie opgenomen met seringenkwekers van vroeger en nu. Doel was een document te maken dat een goede indruk geeft van het bijzondere vak van seringenkweker en de bijzondere verhalen die daarbij horen.


Het Jaar van de Sering was mede mogelijk dankzij steun van:

Het Cultuurfonds/het Van Lange Fonds
Stimuflori tuinbouwfonds
Gravin van Bylandt Stichting
Gemeente Aalsmeer

De Bijenstal op de Historische Tuin Aalsmeer